top
logo

COL.LABORA amb AFMMTE

Donativo

La Caixa : ES15-2100-0140-98-0101787095

BBVA :     ES23-0182-4353-71-0200122440

CLUB SOCIAL T. EBRE


Tríptic Club Social T. Ebre


El Club Social Terres de l'Ebre, neix per iniciativa i empenta de l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre

i obre les portes a tota la població de les 4 comaques de les Terres de l'Ebre.

Ens trobareu a:

c/ Amèrica , 44,  Amposta,

CP: 43870

Telf: 877 062 514

Mòbil 640 969 762Anunci

Dades Associació

DADES IDENTIFICATIVES


Nom de domini: www.afmmebre.org

Nom comercial: AFMMTE

Denominació social: ASSOCIACIO MALALTS MENTALS DE LES TERRES DE L'EBRE

NIF: G43552066

Domicili social: C/ Lleida, 1 - PB, Sant Carles de la Ràpita, 43540 (TARRAGONA)

Telèfons: 977.74.45.10 / 640.622.121

Correu electrònic: associaciofamiliarsebre@hotmail.es

Inscrita en el Registre (Mercantil / Públic): Departament de Justícia, nº d'incripció 811 (Registre

d'Entitats).

FES-TE SOCI

Si vols rebre informació

per associar-te,

envia un e-mail a:

afmmte@gmail.com

o truca al 977-74-45-10

Anunci

Compartir

TWITTER AFMMTE


Tiempo

Enquesta

Està content amb l'Associació?
 

Contador de Visitas

contador de visitas

Notícies de la Malaltia Mental
Taller Balls Llatins Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dilluns, 23 de Novembre de 2020 14:46

 

Aquest dijous dia 26 de novembre de 17h a 18h, al Club Social Terres de l'Ebre, gaudirem del "Taller de Balls Llatins" a càrrec de Dolors Cañellas.

Es visualitzarà on-line per a tots els socis de l'Associació AFMMTE, GAM'S i per tots/es les persones interessades.

Us esperem!! 

 

 
El 50% dels pacients dels CAP de Catalunya tenen ansietat o depressió Tot i que encara és aviat per tenir dades concloents i definitives a la mans, els experts coincideixen que aquest 2020 està sent un mal any per a la salut mental de la població. La pand Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dilluns, 14 de Setembre de 2020 17:12

El 50% dels pacients dels CAP de Catalunya tenen ansietat o depressió

Tot i que encara és aviat per tenir dades concloents i definitives a la mans, els experts coincideixen que aquest 2020 està sent un mal any per a la salut mental de la població. La pandèmia del coronavirus, el confinament i la posterior «nova normalitat» han augmentat no només el número de trastorns, sinó també la gravetat de molts d'ells.

La meitat dels pacients dels centres d'atenció primària (CAP) de Catalunya arriben a la consulta amb depressió o ansietat. «El 50% dels pacients que tractem té algun d'aquests dos trastorns. Abans de la pandèmia, aquest percentatge era del 20%», assegura la metge de família Monserrat Romaguera, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

Als centres de salut hi arriba gent jove amb «molta incertesa» per un escenari laboral marcat pels expedients de regulació temporal d'ocupació (ertos). Pacients que viuen amb les seves famílies apinyades en pisos on no es poden respectar els confinaments («hi ha molta por al contagi», assenyala Romaguera). I, també, persones que no van poder acomiadar-se dels seus familiars morts per coronavirus i avis amb pànic de sortir de casa. «Com a conseqüència, aquests últims, sobretot els que tenen osteoporosi, pateixen més fractures òssies», apunta aquesta metge de família.

Els avis, els que més pateixen el malestar emocional a causa del virus

La pandèmia ha canviat la manera de treballar als CAP. «Ha marcat un abans i un després. En aquests moments la majoria de les visites són telefòniques, però també fem e-consultas [virtuals] i fins i tot videotrucades. Molta gent gran se'ns llança a plorar quan li truquem», relata. Però l'ansietat i la depressió estan afectant els professionals sanitaris, que ha estat a la primera línia de la pandèmia des del març.

Romaguera defensa que, malgrat que actualment els centres de salut estan col·lapsats perquè estan jugant un paper essencial de contenció del virus (els casos es detecten més ràpidament i per aquest motiu la gent no emmalalteix de manera tan greu i no és necessari l'ingrés hospitalari), els metges de família continuen atenent un gran volum de persones amb malalties cròniques. Assegura que no s'han deixat de tractar altres malalties, tampoc els trastorns relacionats amb la salut mental. «Malgrat tot, estem mantenint la nostra feina habitual», defensa.

Trastorns més greus

Però no només l'atenció primària, també els hospitals i, en especial, les urgències psiquiàtriques estan notant un empitjorament de la salut mental en la població. «No tenim més urgències psiquiàtriques –n'hi continua havent entre 12 i 15 diàries-, però sí que les tenim molt més greus, és a dir, hi ha més pacients amb criteris d'ingrés. Per exemple, persones amb trastorns psicòtics com l'esquizofrènia», assenyala la psiquiatra Fina Pérez, coordinadora de la unitat de greus de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

En definitiva, no estan augmentant les visites a les urgències, però sí la necessitat d'ingrés. I això passa, sobretot, des que va començar el progressiu desconfinament, ja que durant la quarantena hi va haver «poca demanda» i «poques urgències». «La gent estava molt continguda. Durant el confinament vam tenir entre tres i quatre urgències diàries. Però, quan la vida va començar a normalitzar-se, vam tornar a tenir el mateix nombre d'urgències d'abans», compte Pérez. I més greus.

Els metges estan veient «inicis de patologies psiquiàtriques» en persones que mai havien tingut trastorns

Els psiquiatres detecten també un augment del consum de tòxics (alcohol, cànnabis o cocaïna) en les urgències. «Hi torna a haver molta urgència relacionada amb el consum, que va estar més aturada durant el confinament. A més, en els últims mesos percebem una certa sensació de malestar, d'incertesa, entre el personal mèdic i en pacients menys greus», assegura aquesta psiquiatra.

I també estan veient «descompensacions» o «inicis de patologies psiquiàtriques» en persones que mai abans havien tingut trastorns mentals o que no tenen un historial genètic que les converteixi en propenses a tenir-los. «Veiem inicis de malalties que no tocaven. Persones amb depressions que no esperàvem que fessin un episodi depressiu o de mania. Això està lligat a la situació d'estrès vital per la nova normalitat».

«Molts feina i molta necessitat d'assistència»

Per Pérez, «aquest és un mal any per a la salut mental. «No tant per la incidència de la Covid-19 com per la descompensació que genera la malaltia. Hi ha molta feina i molta necessitat d'assistència». Segons ella, a la població li «costarà» superar la situació perquè «la incertesa es manté». «Hi ha molta gent que ho ha passat molt malament i que encara no ho ha exterioritzat, sobretot els sanitaris. En els pròxims mesos veurem moments de descompensació», prediu.

«Hi ha molta gent que ho ha passat molt malament i que encara no ho ha exterioritzat. Veurem aquesta descompensació», adverteix una psiquiatra

Segons dades de la consultoria farmacèutica Iqvia, des del gener fins a l'agost, ha augmentat el consum d'analgèsics, tranquil·litzants i antidepressius. Els analgèsics van pujar en un 9,19% en vuit mesos, mentre que els tranquil·litzants ho van fer en un 3,77% i els antidepressius, un 3,86%.

A més, des del juliol del 2019 fins a l'agost del 2020, el consum d'analgèsics va pujar un 7,93%; el de tranquil·litzants, un 2,57%; i el d'antidepressius, un 4,02%.

El 50% dels pacients dels CAP de Catalunya tenen ansietat o depressió

 

Font: www.elperiodico.cat

Darrera actualització el Dilluns, 14 de Setembre de 2020 17:18
 
Dos terços de la població té símptomes d’ansietat o quadres depressius a causa del confinament Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dijous, 10 de Setembre de 2020 11:42

El 65% de la població té símptomes d'ansietat o quadres depressius, la majoria amb símptomes lleus, a causa del confinament per la covid-19, segons un estudi fet a partir de cinc mil enquestes anònimes on han participat investigadors de l'IDIBAPS de l'Hospital Clínic de Barcelona que s'ha publicat a la revista 'Journal of Affective Disorders'.

L'estudi assenyala tenir rutines i aficions per combatre els trastorns mentals. Mig miler de psiquiatres que participen fins al 9 de setembre de manera telemàtica al congrés 'Controvèrsies sobre psiquiatria 2020' de Barcelona temen 'un empitjorament de la salut mental de la població a causa dels rebrots per la covid-19 i l'increment de contagis', segons exposen en un comunicat.

L'estudi assenyala que per prevenir els trastorns mentals pel confinament i la reducció de la mobilitat cal 'seguir una rutina, no consumir excessiva informació sobre la covid-19, aprofitar per dedicar-se a les aficions i estar o mirar a fora de casa', segons el el cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Eduard Vieta.

Enguany el congrés va sobre la violència i les agressions. Precisament Vieta considera que una de les principals conseqüències del confinament i la restricció de moviments de la població és un increment de la violència, principalment de gènere, sobretot als casos on ja estava latent, entre d'altres.

Pel que fa a les persones que neguen l'eficàcia de les màscares, Vieta remarca que 'són individus que necessiten explicacions senzilles per temes complexos. Solen tenir una intel·ligència limitada i busquen convergir i tenir un punt d'unió amb altres persones, encara que sigui a través de l'autoengany'.

 

 

Font:https://www.vilaweb.cat/noticies/poblacio-simptomes-ansietat-depressius-confinament/?fbclid=IwAR0bIu_jsHYZqN53OD3yB7Idy4YI8b-nFllzyzWHYAdwVzPvfIASQnDGxEk

Darrera actualització el Dijous, 10 de Setembre de 2020 12:09
 
El 73% de les dones van mostrar símptomes d’ansietat o depressió durant el confinament Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dimarts, 28 de Juliol de 2020 18:24

 

El 73% de les dones van mostrar símptomes d'ansietat o depressió durant el confinament, segons una enquesta projectada per investigadors de l'Hospital Clínic i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer. L'enquesta es va fer dues setmanes després que es decretés l'estat d'alarma i la van respondre més de 5.000 persones de forma anònima mitjançant un qüestionari en línia. Els resultats conclouen que portar una dieta equilibrada i llegir notícies sobre la Covid-19 poc sovint poden servir per reduir els símptomes.

En total van participar en l'enquesta 5.545 persones. D'aquestes, es van descartar aquells amb respostes inexactes, de manera que quedaven un total de 4.399 d'enquestats, dels quals es va poder analitzar els nivells d'ansietat i depressió, així com les conductes per fer-hi front. Els resultats desprenen que el 73% de les dones enquestades van mostrar símptomes d'ansietat o depressió. En la majoria dels casos eren símptomes lleus, tot i que un 10% d'elles sí que va mostrar símptomes greus d'alguna d'aquestes dues afectacions.

L'enquesta incloïa qüestions sociodemogràfiques i laborals com les franges d'edat, el sexe, tenir menors o altres persones dependents al càrrec, la quantitat de teletreball i de treball presencial, el risc percebut de pèrdua de feina relacionada amb la pandèmia, i preguntes sobre el risc que parents i persones properes tinguessin el virus o que els pogués afectar de forma greu.

D'altra banda, es va demanar als participants que valoressin la freqüència de diverses conductes durant les dues darreres setmanes. Com per exemple seguir una rutina, parlar amb els familiars i amics, fer exercici físic, seguir una dieta sana i equilibrada, beure aigua, llegir notícies sobre la Covid-19 molt sovint, practicar les seves aficions, passar temps a l'aire lliure o fer activitats relaxants com escoltar música, fer ioga o jardineria.

A més de la dieta equilibrada i no llegir notícies de la Covid-19, altres conductes que també es va veure que podrien servir per reduir els nivells d'ansietat van ser aprofitar l'ocasió del confinament per dur a terme aficions i no parlar amb familiars o amics molt sovint.

Els factors personals associats a una major ansietat i símptomes depressius eren el risc de pèrdua de feina, tenir símptomes sense diagnòstic o haver rebut en algun moment de la vida un tractament de salut mental durant almenys tres mesos. Tenir menors o persones dependents a càrrec s'associava a símptomes d'ansietat més elevats.

L'estudi ha utilitzat una mostra amb una sobrerepresentació de dones de 35 a 44 anys i una infrarrepresentació d'homes i de persones majors de 75 anys, en comparació amb la població general espanyola. Aquesta limitació és força rellevant ja que, almenys en aquesta mostra, la presència de símptomes depenia substancialment de l'edat i el sexe (eren molt més comuns en dones). Tot i això, l'objectiu de l'estudi era identificar les conductes que potencialment poden ajudar a fer front a aquests símptomes.

Font: www.social.cat

 

hola

Darrera actualització el Dimarts, 28 de Juliol de 2020 18:34
 
Talle Joc Penjat Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dilluns, 25 de Maig de 2020 16:45

hola

 
« IniciAnterior12345678910SegüentFi »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

bottom

Potenciat per Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Template, domain hosting. Valid XHTML and CSS.